joi, 2 septembrie 2010

Cheile si pestera Dambovicioara

Saptamina trecuta, timp de 4 zile, intre 26 si 29 august am fost cu parintii si niste prieteni intr-o excursie mai lunga. In mare traseul a fost urmatorul: Onesti-Cheile si pestera Dambovicioarei-Manastirea Namaesti-casa memoriala "George Topirceanu" din Namaesti-Manastirea Corbii de Piatra-Manastirea Curtea de Arges-Cetatea Poienari-Barajul Vidraru-Transfagarasanul-Sibiu- Manastirea Sambata de sus si din nou Onesti. Vremea, cu exceptia zilei de duminica, a fost excelenta. Obiectivele vizitate ...veti vedea si singuri din fotografii. Va voi prezenta imagini din toate aceste locuri. Mai intii Cheile si pestera Dambovicioara. Ca un iubitor de natura care se respecta, drumul prin chei pina la pestera, adica vreo 5km dus si tot atita la intors, l-am facut cu totii pe jos pentru a admira pe indelete, si nu din fuga masinii, aceasta capodopera a naturii.
Aici am lasat masina, am platit taxa de intrare in chei/rezervatie si catinel am luat-o spre pestera.

Dambovicioara, cel mai important afluent al Dambovitei din arealul montan al Muntilor Piatra Craiului, izvoraste de pe versantul sudic al Varfului La Om (2230 m) si strabate aproape transversal culoarul Rucar - Bran pe o directie generala nord-sud, varsandu-se in Dambovita, pe partea dreapta a acesteia, in aval de comuna Dambovicioara. Cheile Dambovicioarei sunt o componenta insemnata a celui mai mare complex de chei din tara (cel axat pe Dambovita si afluentii sai), care insumeaza peste 20 de chei, cu o lungime totala de peste 30 km. Adancirea paraului Dambovicioara in calcarele jurasice ale Pietrei Craiului a generat un sector de chei lung de peste 8 km, cu aspectul unui veritabil canion, taiat in stiva de roci a podurilor calcaroase din partea terminala a masivului. Cheile sunt de origine epigenetica, intrucat raul s-a adancit initial in formatiuni sedimentare mai putin dure (gresii, conglomerate), iar cand a ajuns la nivelul calcarelor si-a continuat eroziunea, generand respectivele sectoare inguste ale vailor. Cheile propriu-zise ale Dambovicioarei, sapate pe o lungime de aproximativ 2 km in podul calcaros dintre depresiunile Dambovicioara si Podul Dambovitei, se remarca printr-un aspect monumental, datorita peretilor verticali sau chiar aplecati peste albie, cu inaltimi ce depasesc in unele locuri 200 m. Pe suprafata peretilor se poate observa stratificatia calcarelor jurasice cenusii-albi-lucioase, dispuse in bancuri groase, la partea inferioara, si calcarele albe, in placi, de la partea superioara.



Modelarea acestui tip de roci a generat in cadrul cheilor un relief calcaros de suprafata, reprezentat prin turnuri, stanci ascutite, pereti verticali, in multe locuri surplombati, completat de un relief carstic subteran, reprezentat in principal din pesteri. Astfel, in bazinul hidrografic al Dambovicioarei se gasesc circa 50 de pesteri, cele mai importante fiind Dambovicioara, Pestera de la Gura Defileului, Pestera Labirintului, etc. Iata si intrarea in Pestera Dambovicioara.
Peştera s-a format datorita acţiunii apelor pârâului Dâmbovicioara, care au taiat în calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului. Peştera propriu-zisă este cunoscută de înainte de 1579, când localnicii o foloseau pe post de ascunzătoare împotriva cotropitorilor.
Ulterior peştera a fost locul de reculegere al unui pustnic, ascunzătoarea a doi tâlhari cunoscuţi la acea vreme, şi chiar ascunzişul unui urs. Lungă de peste 250 m, această peşteră are aspectul unei galerii puţin ramificate, traseul sau fiind puţin ascendent, ea poate fi străbătută uşor, având plafonul mai înalt decât statura omului (cca. 2 m).
Interiorul oferă condiţii optime de vizitare, simţi aici un uşor curent de aer care demonstrează ca inca exista o comunicare cu exteriorul.
Golul subteran s-a format prin eroziunea calcarelor de către apele pârâului “Peştera” care acum îşi poartă undele prin apropiere, pe lângă intrare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu