joi, 2 septembrie 2010

Casa memoriala "George Topirceanu" din Namaesti

Aproape de centrul satului Namaeşti, faţa in faţa cu schitul de piatra ce domina de pe deal, se afla o casa ţaraneasca cu pridvor larg la etaj, acoperita cu şiţa şi ridicata de maini pricepute la inceput de veac, in 1900, loc in care poetul George Toparceanu şi-a petrecut 8 ani din viaţa, casa intrata in patrimoniul muzeului prin donaţia familiei in anul 1958.


La intrarea in micul parc, printre pomi te intampina statuia de bronz a poetului ridicata in 1973 de ofiţerul in rezerva Marius Buturoiu pe soclul careia sunt aşternute ultimele versuri din "Balada morţii".
Mica expoziţie de la parter invita vizitatorii intr-o incursiune in timp pentru a cunoaşte viaţa şi activitatea poetului "Baladelor vesele şi triste" prin intermediul fotografiilor, scrisorilor catre familie, documentelor originale sau facsimilelor şi publicaţiilor. O scara interioara de lemn ne conduce la etaj unde, in doua incaperi dispuse simetric faţa de un antreu, a fost recreata atmosfera in care a trait şi a scris George Toparceanu. Catre strada un dormitor cu mobilier de epoca şi multe ţesaturi populare evoca pentru vizitator calmul orelor de odihna ale poetului. Paşii lui traversau micul hol şi ajungeau in camera de lucru unde, la biroul pirogravat aşternea in momente de inspiraţie versuri. Imaginea n-ar fi completa fara ghidajul original presarat cu versuri şi cintece cu care ghidul muzeului işi intampina vizitatorii.

Undeva in fosta livada a poetului (unde inca mai sunt pruni ale caror fructe sunt delicioase) un calut manca iarba linistit si bucuros de musafiri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu