joi, 2 septembrie 2010

Manastirea Corbii de Piatra

Manastirea Corbii de Piatra este situata in judetul Arges, la 23 de km de Campulung. Inceputurile asezamantului sunt prea putin cunoscute, informatiile despre manastire fiind deductii stabilite din viata celorlalte edificii monahale, majoritatea aparand in locul altora mai vechi. 23 iunie 1512 reprezinta prima atestare documentara a manastirii, dar nu constituie si infiintarea acesteia.
Exista marturii care confirma existenta lacasului si inainte de aceasta data. Manastirea este un ansamblu rupestru din secolul XIV, reinfiintat in perioada lui Neagoe Basarab, de catre monahia Magdalina, fiica si sotie de boier. Manastire domneasca, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, este si primul lacas de calugarite atestat documentar la noi in tara. Dupa cativa ani maicutele au fost mutate la manastirea Cornetu si s-au adus calugari.
Biserica manastirii este sapata in stanca, iar in secolul al XIX-lea a fost modificata. Arhiereul Iosif de Sevasta a hotarat sa mareasca constuctia, daltuind in stanca un pronaos de 5.5 metri cu intrarea spre nord in naos.
Zidul despartitor dintre cele doua altare s-a spart, iar o noua catapeteasma s-a construit. In anul 1882, in timpul slujbei de Inviere, s-a surpat peretele vestic al pronaosului. In vara aceluiasi an, niste mesteri italieni au cioplit din stanca surpata niste caramizi imense, ca de cetate, reconstituind astfel peretele prabusit. Crucea de piatra de la 1700 o gasim fixata in stanca deasupra bisericii, iar in fata bisericii este paraclisul de lemn cu clopotnita construit in 1890.
Pictura este de asemenea deosebit de valoroasa, specialistii afirmand ca este o executie in cea mai pura traditie bizantina si ca dateaza din secolul XIV. Langa biserica, sapat tot in stanca, exista un spatiu amenajat ca un tribunal in aer liber. Marturiile arata ca era folosit de Neagoe Basarab pentru a face judecati publice. Locul de la Corbii de Piatra este recunoscut drept o vatra ascetica romaneasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu