miercuri, 9 septembrie 2009

Drumetie in Ceahlau (2)

Domnul profesor Radu Puscarciuc ne-a organizat si de aceasta data o excursie memorabila. Pentru aceasta excursie, dar si pentru toate celelalte drumetii in care am fost si in care vom mai merge un sincer: Multumesc, domnule profesor. Plecarea a fost vineri seara la ora 17.00 din Onesti. Am ajuns in Izvorul Muntelui in jurul orei 20.00. Participanti: 12 persoane. Prima zi, sambata, aveam sa parcurgem urmatorul traseu: Cabana Izvorul Muntelui-Curmatura Lutu Rosu-Piatra cu Apa-Detunatele-Cabana Dochia-Piatra Lata a Ghedeonului-Ocolasul Mare-Ocolasul Mic-Claile lui Miron-Turnu lui Budu-Poiana Maicilor-Cabana Izvorul Muntelui.
Sambata dimineata, ora 6.00, surpriza: afara era furtuna si ploua destul de urit. Cu totii ne-am dezumflat entuziasmul si pina ne-am baut cafelele (adultii) iar eu laptele, furtuna s-a linistit iar soarele incepuse sa-si trimita razele caldute spre noi. Motiv de bucurie pentru toata lumea. La ora 7.30 cu rucsacele in spate si inveseliti de aparitia soarelui am purces la drum. Daca la inceput toata lumea era galagioasa si plina de veselie pina am ajuns la primul loc de popas, bancile de la Lutu rosu, cam la toti ne-a pierit cheful de vorba si deja udaseram cu transpiratie hainele.

Dupa ce am platit taxa de intrare in rezervatie (5 lei adultii si 2 lei elevii si pensionarii- taxe justificate deoarece traseele sunt bine marcate si amenajate cu locuri de informare si odihna) am inceput urcusul.


La primul popas de la bancile de la Lutu rosu aveam sa dam peste doi inediti turisti patrupezi, care aveau sa merga cu noi aproape tot traseul.

Un alt popas pe busteni de asta data.

Urcam din greu, transpiratia ne inunda, dar nu ne lasam.
Apar primele formatiuni stancoase.
Iata Detunatele in centru-dreapta si in centru-stinga se vede cabana Dochia. Mai avem drum lung pina acolo.

Un nou popas binevenit linga Piatra cu Apa.
Iata si Piatra cu Apa. Era seaca. Atunci cind ploua printre crapaturile stincii se scurge apa iar piatra pare ca "plinge". Apa se aduna in fundul acestei mici grote. Motiv pentru care a primit acest nume. Piatra cu apa este una dintre cele mai mari formatiuni calcaroase de pe Ceahlau.
Ne tragem sufletul la un punct de belvedere.
Cineva a descoperit intr-o prapastie niste flori de colt. Cu totii suntem curioasi sa le vedem.
Si iata-le. Arata altfel decit cele vazute presate si vandute de diversi.
Linga Detunatele.

Ne-am urcat pe o stanca pentru a privi maretia peisajului.
Apropiindu-ne de cabana Dochia constatam ca cerul capata un aspect misterios.


In apropierea cabanei Dochia.



Cabana Dochia 1750m.


Peisaj de linga Cabana Dochia (1750m).
Continuarea excursiei intr-un alt post.

Legenda Detunatelor

Oamenii de prin partea locului spun că Detunatele ar fi fost, la început, o stâncă îngemănată dar, într-o bună zi de vară, pe o arşiţă înăbuşitoare, s-a pornit din senin un potop ca la începuturile lumii, cu tunete şi fulgere care mai de care mai înspăimântătoare. Şi în toiul furtunii, cu o bubuitură asurzitoare un trăsnet s-a năpustit asupra stâncii, despicând-o şi dându-i numeroase şi felurite înfăţişări. Se spune că de atunci mulţi curioşi vin să vadă stâncile cele detunate de trăsnet şi unde se adăpostesc pustnicii, cei care vor să îl afle pe Dumnezeu în inima muntelui.
O altă poveste e adesea istorisită ca să le fie învăţătură de minte celor avari şi celor lacomi. Se spune că un rege plin de toate bogăţiile pământului, nevrând să lase moştenire urmaşilor săi, a îngropat sub aceste stânci toată averea sa. Sute şi sute de ani au trecut de atunci până într-o bună zi când Satana s-a apucat să sape sub stânci, cu gândul de a găsi comoara.
Înfuriat că nu dă de comoară şi cum toată munca lui se dovedi a fi în zadar, a adus mii de trăsnete deasupra stâncii. Dogoarea iscată de trăsnete a crăpat stânca, şi odată cu ea s-a topit şi întreaga comoară a regelui cel zgârcit. De atunci acelor stânci impunătoare li se spune... Pietrele Detunate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu