miercuri, 16 ianuarie 2013

Putina geografie...

  Stiu ca nu am mai scris de mult pe blog, dar asta s-a intamplat deoarece nu am avut timp. De fapt tot timpul l-am acordat scolii. Acum sunt in clasa a VIII-a si studiez geografia Romaniei, care mi se pare foarte interesanta. Am inceput cu M-tii Carpati si am constatat ca stiam deja denumirea multor varfuri.Vorbind cu alte persoane am realizat ca nu multa lume stie ceea ce noi invatam despre Romania si m-am gandit sa scriu cate ceva despre relieful tarii, anumite zone ce merita vizitate, clima si etajele climatice etc.
     Pentru inceput as vrea sa se stie ca Romania e o tara carpato - danubiano - pontica deoarece contine doua treimi din lungimea Carpatilor, danubiana pentru ca 38 % din lungimea Dunarii (1075 km) si Delta apartin tarii si pontica deoarece avem iesire la Marea Neagra care era numita in trecut Pontus Euxinus. Prin litoralul de 244-245 km se asigura legatura tarii cu intreg Globul, prin stramtorile Bosfor si Dardanele.
       Carpatii Orientali se intind de la granita cu Ucraina pana la Raul Prahova. Ei sunt impartiti, dupa pozitia geografica, in trei grupe: Grupa Nordica, Grupa Centrala si Grupa Curburii. Prima grupa se intinde de la granita cu Ucraina pana la Depresiunea Campulung Moldovenesc (pe raul Moldova) si Depresiunea Dornelor (pe raul Bistrita) si s-a format prin cutare si eruptii vulcanice.Grupa Centrala se intinde de la Depresiunea Campulung Moldovenesc  si depresiunea Dornelor (in nord) pana la raul Oituz (in sud), si s-a format la fel ca si Grupa Nordica, iar Grupa Curburii se intinde de la raul Oituz pana la raul Prahova.
        Dupa tipul de roci Carpatii Orientali se impart in trei siruri paralele: fasia de vest sau fasia muntilor vulcanici (cu roci vulcanice) , fasia muntilor cristalin si calcarosi (cu roci cristaline si calcaroase), cele doua existand doar in Grupele Nordica si Centrala, si fasia de est sau de flis, care exista in toate cele trei grupe.
        Muntii vulcanici din Carpatii Orientali sunt: M-tii Oas, Gutai, Tibles, Calimani, Gurghiu si Harghita, iar cel mai inalt varf vulcanic este Pietrosul Calimaniului cu 2100m. Fasia centrala este alcatuita din Muntii: Maramuresului; Rodnei ( cu vf  Pietrosu - 2303m cel mai inalt varf din Carpatii Orientali); Suhardului; Bargaului;  Bistritei; Ceahlau; Giurgeu; Hasmasul Mare( de unde izvoraste Bicazul, Muresul si Oltul ). Fasia de flis incepe, in Grupa Nordica, cu Obcinile Bucovinei ( Mestecanis, Feredeu si Obcina Mare), apoi in Grupa Centrala : M-tii Rarau si Giumalau ( la sud de Depresiunea Campulung Moldovenesc); M-tii Stanisoarei; M-tii Gosmanu care sunt paraleli cu M-tii Tarcau; M-tii Berzunti paraleli cu M-tii Nemirei si cu M-tii Ciucului si M-tii Bodoc paraleli cu M-tii Baraolt si cu M-tii Persani. In Grupa Curburii sunt munti formati numai din flis: M-tii Vrancei; M-tii Penteleu; M-tii Podu - Calulu ; M-tii Siriului; M-tii Ciucas-1954m  M-tii Baiului; M-tii Bretcu; M-tii Intorsurii si M-tii Barsei.
          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu