luni, 30 august 2010

Lemnia - Valea Lemnia - Cetatea Almas - Vf. Rachitis - Vf. Negru - Vf. Mesteacan - Lemnia

Pe 22 august am plecat intr-o noua drumetie, cu masina pina la Lemnia iar de acolo vreo 25 de km pe jos. Cam lunga (pret de citeva basici la picioare), dar frumoasa. Traseul :Lemnia - Valea Lemnia - Cetatea Almas - Vf. Rachitis - Vf. Negru - Vf. Mesteacan - Lemnia. Am pornit pe valea Lemnia, iar primul obiectiv a fost cetatea Almas, sau mai bine zis Mereni. Desi drumul pina la cetatea (de altfel bine marcat) nu a fost chiar usurel, ruinile cetatii ne-au dezamagit. Noroc cu peisajul de pe varful unde a fost cindva cetatea.



Pe aici a trebuit sa mergem catre cetatea Almas.
Dupa unele surse istorice se zice ca cetatea era locuita inca din secolul al XVI - lea. Astazi nu mai sunt decit urmele unor ruine acoperite de stejari. Cu greu iti dai seama ca aici a fost cindva o cetate.
Iata ce priveliste ni se arata din varful culmii unde a fost cetatea.
Ruine, ruine...


In centrul imaginii se vede varful unde sunt ruinele cetatii.
Alte citeva imagini din timpul excursiei.
O poiana cu iarba neagra, desi florile acesteia sunt mov si dau un aspect foarte placut vederii.
Iarba-neagra este un arbust pitic si vesnic verde din Europa care s-a raspandit si in alte parti ale globului. Iarba-neagra creste viguros in spatii luminoase si pe soluri acide. De exemplu, conditii favorabile pot fi gasite in padurile de conifere, pe terenurile stancoase, in mlastini de pin si pe insulele lipsite de copaci din arhipelag.
Extractul din floare de iarba-neagra (Calluna vulgaris) este un antioxidant care netezeste si hidrateaza pielea. Extractul din iarba-neagra contine antioxidanti si flavonoide care protejeaza pielea impotrica radicalilor liberi. Lujerele de iarba-neagra contin arbutina care ajuta la luminarea pielii si prevenirea oricaror schimbari ale pigmentului pielii.




Un alt "turist" ce ne-a taiat calea. Un sarpe de alun, zic cunoscatorii. Nu foarte mare, vreo 0,5m.

Un popas intr-o poiana cu brazi si ienuperi.
Un usor urcus catre partea finala a traseului.


marți, 17 august 2010

Cascada Bucias

Sambata, 14 august, am fost la intr-o drumetie la cascada Bucias. Frumusetea peisajelor a fost umbrita de gunoaiele aruncate prin toate rapile de turistul necivilizat, desi cred ca unii saci cu mizerii nu erau chiar de la turisti, pentru ca prea erau multi. Traim intr-o tara necivilizata si schimbarea mentalitatii si comportamentului unora este poate cel mai greu de realizat.
Dar, sa ne bucuram impreuna de citeva imagini din zona.

in imaginea de mai sus este un scorus de munte cu fructele sale portocalii.
Scorusul de munte face parte din flora spontana a Europei. In tara noastra este intalnit mai ales in zonele de munte si de deal, sporadic la campie, prin luminisuri si liziere de paduri. Scorusul de munte este un arbust, poate ajunge pana la inaltimi de 8 m, are scoarta neteda si gri la cei tineri si maronie si crestata la cei batrani. Ramurile tinere sunt verzi si acoperite cu perisori, transformandu-se in ramuri maron. Frunzele sunt lobate, alcatuite din 8-9 perechi de frunzulite ce cresc opus, cu margini zimtate. Florile cresc grupate in inflorescente , ajungand pana la 250 de flori albe. Fructele sunt de marimea unui bob de mazare, rosii-portocalii si cu gust astringent. Dintre elementele chimice constitutive amintim: tanin, acid malic, acizi organici, uleiuri eterice, carotina, zaharuri, saruri minerale. Principalele calitati ale plantei sunt: depurativa, diuretica, hemostatica, antitusiva, antireumatica, astringenta, mareste diureza si curata epiteliul renal, are vitaminele B, C, E. In fitoterapie se utilizeaza fructele, ce trebuiesc recoltate in septembrie- octombrie. In unele zone ale tarii fructele sunt folosite pentru gemuri si marmelade.

Iata si cascada Bucias.

marți, 3 august 2010

Tabara "Floare de colt"- Durau (2)

Intr-o zi am pornit, impreuna cu animatori, intr-o excursie pana la cascada Duruitoarea. Pentru unii a fost o provocare, iar pentru alti a fost "floare la ureche". Cel mai mic participant a fost Simi , care nu s-a plans de loc de drum. Cand am ajuns , cascada ne-a impresionat cu duruitul si inaltimea ei . A fost o excursie frumoasa pentru toti.

In penultima zi , ne-am plimbat cu vaporasul pe lacul Bicaz.Iata cateva poze:



Apoi am mers la cetatea Neamt. Am vizitat inchisoarea si alte locuri fascinante.



In poza de mai jos este o armura medievala care era purtata de aparatorii cetatii. Trebuia sa ai o forta foarte mare ca sa o poti purta. Mai jos veti vedea si armele folosite in lupta (nu sunt cele reale,sunt niste copii din plastic.)


Tabara Durau-Floare de colt

In perioada 17-23 iulie am fost in tabara la Durau, tabara organizata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei. A fost super. In curind detalii si citeva foto.